6000 MCT - Mistrzowski nóż do warzyw i owoców Shotoh ze stali młotkowanej, 9 cm, Miyabi

699
Produkt dostępny
wysyłka 1-2 dni
Dostawa gratis
Każda paczka jest ubezpieczona
Towar wysyłamy kurierem
Każda wysyłka gratis
14 dni na zwrot towaru

Japońskie noże Miyabi 6000 MCT od dawna uchodzą za synonim perfekcyjnej jakości. Doceniane nie tylko przez mistrzów dalekowschodniej kuchni, zachwycają również europejskich miłośników gotowania.

Japońska marka Miyabi zrewolucjonizowała świat metalurgii, wypuszczając na rynek noże, które – co zdumiewające – z powodzeniem konkurują ostrością z nożami kilkukrotnie od nich droższymi. Wpływ na to ma hartowana w lodzie wysokowęglowa, proszkowa stal MicroCabridge® MC63, z której kuje się te mistrzowskie noże.

Połączenie setek lat kowalskiej tradycji japońskiego miasta Seki oraz nowoczesnych metod pozyskiwania wysokogatunkowej stali zaowocowało stworzeniem ultraostrych noży, które mają twardość na poziomie 63 stopni HRC w skali Rockwella. Nasz specjalista, pasjonat japońskich noży, uznaje ich ostrość za perfekcyjną. Co niesamowite, te noże możesz ostrzyć nawet raz na 12-16 tygodni.

Stylowy wygląd linii trójwarstwowych, młotkowanych noży Miyabi 6000 MCT podkreślają charakterystyczne wgłębienia znajdujące się na całej długości ostrza - to ślady po uderzeniach kowalskiego młota. Ostrze wygląda nieziemsko – w części jest polerowane, w części lekko matowe.

Ostrze i uchwyt noża Shotoh, czyli krótkiego, 9-centymetrowego noża do warzyw i owoców, zostały harmonijnie zaprojektowane, stanowiąc unikatową oraz idealnie skomponowaną całość. Rękojeść wykonana z afrykańskiego drewna cocobola jest prawdziwym dziełem sztuki. Zapewnia pełną kontrolę nad nożem i ułatwia wykonanie perfekcyjnych cięć.

Linia 6000 MCT to prawdziwy przebój marki Miyabi. Luksusowe, niezwykle piękne i bardzo rozsądnie wycenione, jak na swoje doskonałe właściwości, noże z tej linii ciągle fascynują zarówno profesjonalistów, jak i amatorów gotowania.

Irracjonalnie ostry
nóż do obierania 6000 MCT Miyabi
dla odkrywców smaków

 

 

 

  • młotkowana stal wysokowęglowa MicroCabridge MC63
  • twardość stali - 63 stopnie HRC w skali Rockwella
  • rewelacyjny stosunek jakości noża do jego ceny
  • piękny uchwyt z afrykańskiego drewna Cocobolo
  • ostrość - perfekcyjna

Przeznaczenie noża
do obierania Miyabi 6000 MCT

NÓŻ DO OBIERANIA
WARZYW I OWOCÓW

NÓŻ DO DEKORACYJNEGO
KROJENIA I FOOD DESIGNU

DO CZEGO POSŁUŻY NÓŻ DO OBIERANIA WARZYW MIYABI 6000 MCT

  • bez krótkiego noża nie można mówić o sprawnym i zachowującym w owocach i warzywach witaminy obieraniu (pod skórką znajduje się to, co najbardziej wartościowe, stąd trzeba obierać ją możliwie cienko)
  • japoński nóż do obierania, Shotoh z serii 6000 MCT, jest niezwykle ostry, stąd nigdy nie zmiażdży komórek, czy włókien obieranych warzyw i owoców
  • tego typu krótkie ostrze nadaje się do drylowania owoców pestkowych na ciasta i przetwory
  • jest niezastąpione w food designie, czyli sztuce zdobienia potraw kawałkami przeróżnie wykrawanych warzyw i owoców

Materiał

  • ostrze - wysokowęglowa stal proszkowa MicroCabridge MC63
  • rękojeść - afrykańskie drewno Cocobolo

Wymiary

  • długość ostrza - 9 cm

Produkty z tej samej serii

Obejrzyj wszystkie produkty z serii

O uroku i ostrości
młotkowanej stali noży
Miyabi 6000 MCT

MISTRZOWSKA STAL PROSZKOWA

To, jak ostra potrafi być stal opracowana przez markę Miyabi, stało się już legendarne w świecie japońskich noży. Ale, jeśli mówić o stali MicroCabridge MC63, z której wykuto rdzeń młotkowanych noży 6000 MCT, wszystko, co było wcześniej, wydaje się być ledwie wprawką, wstępem do prawdziwej sztuki kowalstwa.

3-warstwowe noże z młotkowanej linii 6000 MCT są ekstremalnie ostre i, co tu dużo mówić, szokująco tanie, jak na ostrza tej klasy. Ukochane i przez kucharzy i przez gotujących całego świata noże 6000 MCT marki Miyabi kuszą też afrykańskim drewnem Cocobolo, z którego powstała malownicza rękojeść.

NOŻE PIĘKNIEJSZE, NIŻ NA ZDJĘCIU

  • kto zobaczył na żywo japońskie noże Miyabi z linii 6000 MCT, nie mógł oprzeć się wrażeniu, że to jedne z najpiękniejszych noży z Kraju Kwitnącej Wiśni
  • ostrza kutych, młotkowanych noży to majstersztyk i sztuki kowalskiej i designu - górną część klingi zdobią ślady po młocie, niżej zaznacza się lekko matowy pas stali, który na samym dole przechodzi w falę
  • rdzeń ze stali MicroCabridge MC63 otulają dwie warstwy nierdzewnej, wysokowęglowej stali Cryodur hartowanej w -196 stopniach Celsjusza
  • klinga ostrzy ma zjawiskową wręcz twardość 63 stopni HRC w skali Rockwella, dzięki czemu noże są perfekcyjnie ostre
  • noże z linii 6000 MCT stały się tak kultowe na całym świecie, że czasem kuźnia w Seki nie nadąża z ich produkcją, zdarza się, że w trakcie sezonu trzeba na nie nieco poczekać
  • krojenie tymi nożami to zupełnie nowym poziom doświadczeń i doznań – te mistrzowskie noże stanowią dowód na to, jak współczesna metalurgia, wspierając się na wielowiekowych doświadczeniach mistrzów kowalstwa, potrafi zaszokować nawet znawców japońskich ostrzy
  • polerowane ostrza młotkowanych noży Miyabi są nierdzewne i ostrzone dwustronnie
  • cechą charakterystyczną japońskich noży Miyabi z linii 6000 MCT jest specyficznie profilowana, ręcznie dobierana i szlifowana rękojeść z afrykańskiego drewna Cocobolo
  • Cocobolo to szlachetny gatunek bardzo odpornego na czynniki zewnętrzne drewna, stąd rękojeści nie straszna jest wilgoć, czy trudne warunki panujące w profesjonalnej kuchni
  • jak każda linia mistrzowskich noży i seria 6000 MCT ma rękojeści wykończone stalą szlachetną z logo Miyabi
  • na uwagę zasługuje kolorowy mosaic pin, który skrywa pod sobą kołek stabilizujący mocowanie rękojeści w trzonie noża

Specjalista uczy,
jak ostrzyć nóż
Miyabi 6000 MCT

OSTRZENIE NA PROFESJONALNYCH KAMIENIACH

Wszystkie noże mistrzowskie, mające twardość od 63 stopnie HRC w skali Rockwella w górę  – w tym i noże Miyabi z linii 6000 MCT – są tak twarde, że należy je ostrzyć wyłącznie na kamieniach z dodatkami syntetyków. Tradycyjne kamienie ceramiczne zetrą się bardzo szybko w kontakcie z tak twardymi nożami, a ich ostrza, niestety, nie zyskają maksimum swoich możliwości.

Nie musisz bać się ostrzenia japońskich noży na kamieniach syntetycznych, gdyż jest to umiejętność, którą opanujesz w kilkanaście minut. By jednak nie przeprowadzać prób na luksusowych nożach z linii 6000 MCT, warto użyć do testów starego noża. Pamiętaj, by kamień był zawsze wilgotny i być ostrzyć na całej jego powierzchni – ostrz ruchem od siebie i do siebie.

Specjalista radzi,
jak używać noża do obierania
Miyabi 6000 MCT

OSTRZ NA KAMIENIACH
CERAMICZNYCH LUB
SYNTETYCZNYCH

KRÓJ NA DESKACH
Z DREWNA

PRZECHOWUJ NA
LISTWACH LUB PULPITACH
MAGNETYCZNYCH

NIE KRÓJ MIĘSA
Z KOŚCIĄ

NIE KRÓJ
MROŻONEK

NIE MYJ
W ZMYWARCE

ROZKOSZ KROJENIA NOŻAMI MIYABI 6000 MCT

  • nóż, który wyjmiesz z pudełka, jest fabrycznie naostrzony, ale, używając profesjonalnych kamieni, możesz go naostrzyć jeszcze o 1-2 klasy wyżej
  • mistrzowskie noże Miyabi z linii 6000 MCT ostrzy się na kamieniach syntetycznych (kamienie dobrał dla Ciebie nasz specjalista – szukaj ich poniżej)
  • z racji twardości stali na poziomie 63 stopni HRC w skali Rockwella możesz ostrzyć swoje noże Miyabi 6000 MCT nawet raz na 12-16 tygodni – wtedy używaj kamieni o gradacjach 1000, 3000 i – do nadania im perfekcyjnej, długotrwałej ostrości – kamieni do polerowania o gradacji 5000 lub 8000
  • jeżeli noże będą bardzo długo nieostrzone lub gdy będziesz używać desek z tworzywa, użyj do wstępnego ostrzenia (naprawiania ostrza) kamienia o ziarnistości 250 lub 400; później użyj kamieni o wyższych gradacjach
  • japońskimi nożami Miyabi 6000 MCT kroi się na deskach ze szlachetnych gatunków wysezonowanego drewna (hinoki, teaku, bambusa, dębu)
  • noże przechowuje się na listwach magnetycznych, czy pulpitach
  • pamiętaj, by japońskimi nożami nigdy nie kroić mięsa z kością i mrożonek
  • noży Miyabi z serii 6000 MCT nie myje się w zmywarce, a tylko i wyłącznie ręcznie
  • mimo iż nóż jest nierdzewny, należy umyć go i osuszyć po każdym użyciu

Produkty, które pasują
do noża do obierania
Miyabi 6000 MCT