• WSPARCIE DLA NASZYCH KLIENTÓW
  • AUTORSKIE TESTY SPRZĘTU
  • 30 LAT DOŚWIADCZENIA W BRANŻY
Każda paczka jest ubezpieczona
Każda wysyłka gratis

6000 MCT - Mistrzowski nóż kucharza Gyutoh ze stali młotkowanej, 20 cm, Miyabi

1499 Promocyjnie 1454
Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 1 499 zł
Produkt dostępny
Dostawa gratis
Każda paczka jest ubezpieczona
Towar wysyłamy kurierem
Każda wysyłka gratis
14 dni na zwrot towaru

Japońskie noże Miyabi 6000 MCT od dawna uchodzą za synonim perfekcyjnej jakości. Konkurują ostrością z nożami kilkukrotnie od nich droższymi. Wpływ na to ma hartowana w lodzie wysokowęglowa, proszkowa stal MicroCabridge® MC63, z której kuje się te mistrzowskie noże.

Ultraostre klingi serii 6000 MCT mają twardość na poziomie 63 stopni HRC. Możesz ostrzyć nawet raz na 12-16 tygodni, pod warunkiem, że dobierzesz do nich japońskie deski Asahi, czy Hasegawa.

Stylowy wygląd linii trójwarstwowych, młotkowanych noży Miyabi 6000 MCT podkreślają charakterystyczne wgłębienia znajdujące się na całej długości ostrza. To ślady po uderzeniach kowalskiego młota. Ostrze noża 6000 MCT wygląda nieziemsko. W części jest polerowane, mocno się błyszczy, w części jest lekko matowe.

Powstała z drewna Cocobolo rękojeść jest prawdziwym dziełem sztuki. Zapewnia pełną kontrolę nad nożem i ułatwia wykonanie perfekcyjnych cięć.

 

Poniżej znajdziesz film, który pozwoli Ci wiele lepiej wykorzystać moc Twoich japońskich noży. Zapraszamy!

Jak wykorzystasz nóż Gyutoh
6000 MCT marki Miyabi

NÓŻ DO KROJENIA
WARZYW I OWOCÓW

NÓŻ DO KROJENIA,
PORCJOWANIA MIĘSA

NÓŻ DO
PORCJOWANIA RYB

NÓŻ DO
SIEKANIA ZIÓŁ

NÓŻ DO KROJENIA
WARZYW KUCHNI
ORIENTALNEJ

Obejrzyj filmy
o japońskich nożach

  • Młotkowane, polerowane japońskie noże z kolekcji 6000 MCT marki Miyabi budzą przeróżne uczucia. Niektórym się nadzwyczaj podobają, innym nie. Normalne.
  • Jedno jest pewne - te ostrza kroją, jak szalone. Dasz się porwać ich magii? Oglądaj nasz film! 

  • Dowiedz się, jak sprawnie i poprawnie kroić japońskimi nożami.
  • Pozbądź się starych nawyków, a zrozumiesz, dlaczego ludzie kochają kroić japońskimi nożami.
  • W poradniku pokazujemy błędy i podstawowe techniki dobrego krojenia.

Materiał i wymiary
noża kucharza Gyutoh
6000 MCT marki Miyabi

Materiał

  • ostrze - wysokowęglowa stal proszkowa MicroCabridge MC63
  • rękojeść - afrykańskie drewno Cocobolo

Wymiary

  • długość ostrza - 20 cm
  • waga - 209 g

Produkty z tej samej serii

Obejrzyj wszystkie produkty z serii

Nóż 6000 MCT Miyabi
w skrócie

  • młotkowana stal wysokowęglowa MicroCabridge MC63
  • twardość stali - 63 stopnie HRC
  • rewelacyjny stosunek jakości noża do jego ceny
  • piękny uchwyt z egzotycznego drewna Cocobolo
  • ostrość - perfekcyjna (8/10 punktów wg naszych kryteriów doboru noży)

NASZ EKSPERT
RADZI

Poniżej:

 

- jak dbać o japońskie noże Miyabi
- na czym i jak ostrzyć noże z Japonii
- co dobrać do noży 6000 MCT

Jak zadbasz o swój nóż?
Wiedza w pigułce

 

OSTRZ NA KAMIENIACH
CERAMICZNYCH LUB
SYNTETYCZNYCH

ZALECAMY JAPOŃSKIE
DESKI DO KROJENIA

PRZECHOWUJ NA
LISTWACH LUB PULPITACH
MAGNETYCZNYCH

NIE KRÓJ MIĘSA
Z KOŚCIĄ

NIE KRÓJ
MROŻONEK

NIE MYJ
W ZMYWARCE

Na jakich kamieniach
naostrzysz swój japoński nóż
6000 MCT marki Miyabi?

  • Noże Miyabi 6000 MCT ostrz na gradacjach 1000 i 3000 lub 1000 i 5000. To już wielu wystarczy, by czerpać przyjemność z krojenia wściekle ostrym nożem.
  • Do nadania nożowi perfekcyjnej, długotrwałej ostrości, użyj kamieni do polerowania o gradacji od 6000 w górę. Możesz skończyć nawet na gradacji 30 000, bo ta znakomita stal proszkowa lubi wyzwania.
  • Jeżeli noże będą bardzo długo nieostrzone, użyj do naprawiania ostrza kamienia o ziarnistości od 120 gritów.

Naucz się ostrzyć
japońskie noże
To łatwe!

  • Boisz się, czy dasz radę naostrzyć swój japoński nóż? To banalnie proste!
  • Obejrzyj film o podstawach ostrzenia, a od razu nauczysz się ostrzyć.
  • W filmie zobaczysz kamiennie ceramiczne. Na ostrzałkach syntetycznych ostrzy się w ten sam sposób.

Wybierz akcesoria
pasujące do noża
Miyabi 6000 MCT

TU WPUSZCZAMY
TYLKO CIEKAWSKICH

Nasz ekspert dobrze gada, bo:

 

- jest pasjonatem japońskich noży
- ma ponad 30 lat doświadczenia w branży
- testuje każdy sprzęt, który mamy w sklepie

O uroku i ostrości
młotkowanej stali noży
Miyabi 6000 MCT

  • To, jak ostra potrafi być stal opracowana przez markę Miyabi, stało się już legendarne w świecie japońskich noży.
  • 3-warstwowe noże z młotkowanej linii 6000 MCT są ekstremalnie ostre. Agresja cięcia zaszokowała niejednego.
  • Ostrza kutych, polerowanych noży to majstersztyk sztuki kowalskiej. Górną część klingi zdobią ślady po młocie, niżej zaznacza się lekko matowy, zamglony pas stali (tzw. Kasumi), który na samym dole przechodzi w odsłaniającą rdzeń falę - katana edge.
  • Rdzeń ze stali proszkowej otulają dwie warstwy nierdzewnej, wysokowęglowej stali Cryodur hartowanej w prawie -200 stopniach Celsjusza.

Miyabi lubi egzotyczne drewno - 
czyli piękne i wygodne trzonki noży
z linii 6000 MCT

 

  • Cechą charakterystyczną japońskich noży Miyabi z linii 6000 MCT jest specyficznie profilowana, ręcznie dobierana i szlifowana rękojeść z egzotycznego drewna Cocobolo.
  • Cocobolo to szlachetny gatunek bardzo odpornego na czynniki zewnętrzne drewna. Stąd rękojeści noża nie straszna jest wilgoć, czy trudne warunki panujące w profesjonalnej kuchni.
  • Choć rękojeści są dość masywne, nawet kobiety o niewielkich dłoniach twierdzą, że trzyma się je idealnie.