• WSPARCIE DLA NASZYCH KLIENTÓW
  • AUTORSKIE TESTY SPRZĘTU
  • 30 LAT DOŚWIADCZENIA W BRANŻY
Każda paczka jest ubezpieczona
Każda wysyłka gratis

Wielka rewolucja w kuchni - duńskie naczynia Pro IQ w nowym wydaniu Premium

Duńska marka Scanpan to bardzo honorowy producent naczyń. Otwarcie i szczerze przyznaje się do tego, że czasem jakieś rozwiązanie nie do końca trafiło w sedno i nie sprawdziło się tak, jakby zakładali inżynierowie. Tak właśnie miała się rzecz z kolekcją naczyń IQ, która po kilkunastu latach funkcjonowania na rynku przeszła diametralną zmianę. IQ przerodziło się w Pro IQ - pojawiła się aż 5-krotnie nakładana, wzmacniana ceramiką powłoka tytanowa Stratanium, która jest wiele odporniejsza i pozwala smażyć jeszcze zdrowiej. Uchwyty z tworzywa przerodziły się w stalowe, a pokrywki pozbawiono eksperymentalnego pasa żaroodpornego silikonu, zastępując je pasem stali. Teraz Pro IQ to kolekcja naczyń dla bardzo wymagających.

Poznaj patelnie mistrzów świata kulinariów

Średnica patelni, czyli o co naprawdę chodzi?

Jak dobrać rozmiar patelni do ilości smażonych porcji?

Profesjonalnie doradzimy Ci, jaką patelnię kupić

Zmywarka-niszczyciel! Nie myj w niej noży, patelni i garnków!

Szkoła smażenia na patelniach nieprzywierających - PODSTAWY

Jaka patelnia najlepiej sprawdzi się w Twojej kuchni?

Mistrzowie kuchni używają pirometru. Dlaczego Ty nie możesz?

Wybieramy dla Ciebie tylko najlepsze patelnie zaufanych producentów

Zdajemy sobie sprawę, że problem, jaką patelnię wybrać, spędza wielu sen z oczu. Znalezienie dobrej patelni nie jest proste. Mówiąc o „dobrej” patelni myślimy o sprzęcie:

 

Tania patelnia? Niestety, nie u nas! Wyjaśnimy, dlaczego

Tanie patelnie kosztują w produkcji od 3 do 10 złotych (!), więc nie ma ludzkiej siły, żeby ten materiał był cokolwiek wart. Dlatego nie pytajcie, prosimy, dlaczego nie goszczą u nas tanie patelnie na indukcję, czy gaz (typu Ambition, Tefal, czy Zwieger, względnie patelnie sprowadzane z Chin, Tajwanu, itp).

Nasz ekspert od długich lat bada kwestię prozdrowotności danego typu sprzętu, przeczytał tysiące stron badań naukowych i ciągle się szkoli w tej materii. Więc, choć brzmi to nieuprzejmie, nijak nie można zestawiać Go z ludźmi, którzy piszą o patelniach, ściągając kilka informacji na ich temat z co bardziej popularnych, a nie mających pojęcia o rzeczy, blogach, czy stronach internetowych. Tam pracują copywriterzy, a nie specjaliści z danej branży.

 

 

Patelnie teflonowe, ceramiczne, granitowe, tytanowe, czy inne?

Specjalistów, jak mrówków… - jak ktoś śmiesznie rymował. Problemem współczesności stało się to, że każdy, dosłownie każdy, może radzić innym w nawet tak istotnych kwestiach, jak dobór sprzętu do kuchni. Wielu ciągle jeszcze nie umie połączyć prostego faktu, że sprzęt, na którym się smaży, piecze, czy zapieka, czyli patelnia, ma ogromny wpływ na ludzkie zdrowie. Dlatego kupują, co popadnie. Byle taniej.

Druga kwestia - 99,9% owych radzących wszem i wobec „specjalistów” nigdy nie widziało opisywanej w sklepie patelni na oczy, więc nie mają o niej pojęcia. Wcisną Ci wszystko, byle sprzedać.

 

Dlatego mówimy „NIE” pewnym typom patelni. Nie zagoszczą u nas nigdy:

 

Mamy w swoim gronie jednego z niewielu w Polsce specjalistów od technologii kulinarnych, który opracował autorskie testy do sprawdzania sprzętu. Dlatego możemy być pewni tego, co Ci oferujemy. Jednak to łączy się z okrajaniem i modyfikowaniem oferty. Patelnie, które zawiodły, choć na początku zapowiadały się dobrze, czy nawet i świetnie, wylatują z naszego sklepu PrestiżowaKuchnia. Trudno, tu nie ma miejsca na kompromisy. Dlatego ocalały, po naszych długich i drastycznych testach, najlepsze sprzęty, np. patelnie tytanowe niemieckiej marki Woll, czy ceramiczno-tytanowe patelnie Scanpan. To takie sprzęty, jak Bentley, Rolls-Royce, czy Ferrari, tyle że w kuchni.

 

Jakie materiały preferujemy, czyli podpowiemy Ci, jaką patelnię wybrać

Każdy szuka sprzętu na miarę swoich finansowych możliwości lub zgodnego z wyobrażeniem, ile dana patelnia powinna, w jego pojęciu, kosztować. Jeśli uznasz, że patelnia za 200 zł to jakiś wybryk szaleńca, nie przekonamy Cię do kupna sprzętu za 600 zł (pomijając fakt, że nikogo do niczego nie przekonujemy, a jedynie doradzamy). Dlatego, zapoznając się z naszą ofertą, musisz zgodzić się na jedno - proponujemy miłośnikom kuchni tylko patelnie klasy Premium.

Niestety, nawet najdoskonalsza patelnia świata ma swoje ograniczenia. Albo, inaczej mówiąc, każda stawia wymagania. I tu znowu zastrzeżenie: jeśli się na nie nie godzisz, nie dzwoń, nie mailuj, żebyśmy Cię na siłę do takiej patelni przekonywali, bo tego nie zrobimy. Jeśli uznasz, że zakup pirometru to obłąkańczy pomysł, miej później pretensje do siebie, że udało Ci się raz-dwa zniszczyć powłokę nieprzywierającą patelni za niemałe pieniądze.

Występujemy z pozycji tych, którzy dany sprzęt znają na wylot, mają na jego temat sporo do powiedzenia, bo sprawdzamy go od lat. I chętnie się wiedzą dzielimy. Jeśli jednak z założenia wiesz swoje, a nasze długoletnie doświadczenie Cię nie przekonuje, wybacz, ale nie dogadamy się.

 

 

W naszym sklepie znajdziesz dobrane przez eksperta patelnie

Zaoferujemy Ci sprawdzone, przetestowane, zdrowe sprzęty, które pozwolą Ci smażyć z niewielką ilością tłuszczu. Należą do nich:

 

nieprzywierające patelnie ceramiczne, czy tytanowo-ceramiczne

Zwróć uwagę, że mówimy tu o specjalnym typie patelni ceramicznych. Ceramika została połączona z różnego typu materiałami, np., jak w wypadku marki Scanpan, z tytanem, czy tytanem i dodatkową warstwą węgla. W efekcie patelnie mają bardzo dużą odporność mechaniczną, ale i doskonały poślizg. Patelnie Scanpan są wolne od PFOA i PTFE. Możesz je myć tylko ręcznie.

Choć jednak są doskonale odporne, podobnie, jak i wszystkie patelnie z powłoką nieprzywierającą cierpią na jedną przypadłość. Istnieje ściśle określona temperatura, do której powłoka patelni Scanpan wytrzyma. Później, gdy patelnia będzie regularnie przegrzewana, straci swoje właściwości nieprzywierające i zaczną się z nią dziać przeróżne złe rzeczy. Może puchnąć, obłazić z patelni, może przestać nadawać się do użycia. Cóż, taki urok powłok nieprzywierających. I z tym dyskutować się nie da.

Oczywiście, wyśmienite patelnie duńskiej marki Scanpan z powodzeniem działają na każdym typie kuchenki, włącznie z indukcją.

 

patelnie tytanowe

W naszej ofercie znajdziesz patelnie tytanowe niemieckiej marki Woll i kilka patelni belgijskiego producenta, Demeyere – linia Alu PRO. Patelnie tytanowe są wiele droższe w produkcji niż patelnie teflonowe. Ale, mimo tego, stały się bardzo popularne wśród smażących. Mogą z nich korzystać bez obaw alergicy, co jest ich nadzwyczajną zaletą. Bo patelnia dla alergika nie czeka na niego na każdym rogu. Trzeba mocno i starannie zweryfikować wiedzę sprzedawcy, by nie upchnął Ci czegoś, co alergię wzmocni.

Patelnie tytanowe są antyalergiczne, ale muszą być dodatkowo czymś wzmocnione. Inaczej cała powłoka zejdzie z patelni, gdy poddasz ją wysokim temperaturom. Dlatego, np. Woll dodaje do tytanu mikroelementy diamentu technicznego.

Sprawdzone, markowe patelnie tytanowe wolne są od PFOA oraz PFOS. PTFE może występować jedynie, jak dolna warstwa spośród 5, czy 6 nakładanych na szkielet powłok. Pozwala scalić szkielet z nakładanymi wielowarstwowo powłokami nieprzywierającymi. Podkreślimy z mocą - PTFE nie ma kontaktu z żywnością, co gwarantuje producent. I znowu, mówimy tylko o sprawdzonych, europejskich, czy amerykańskich markach.

W odróżnieniu od tanich, tzw. patelni tytanowych z marketu, prawdziwe patelnie tytanowe są ciężkie. Tylko potężny szkielet patelni chroni ją przed szybkim przegrzaniem. I tylko taki sprzęt znajdziesz w naszym sklepie, prowadzonym przez eksperta z dziedziny technologii kulinarnych.

 

Wszystkie patelnie nieprzywierające z oferty naszego sklepu wykorzystasz na każdym typie kuchenki. Musisz jednak zawsze dbać o temperaturę smażenia i uważać, by nie przekroczyć granicznej dla danej powłoki temperatury.

 

 

patelnie stalowe, czyli sprzęt na dekady, ale nie dla alergika

Patelnie stalowe to jeden z najbardziej popularnych sprzętów w swojej kategorii. Teoretycznie patelnie ze stali są niezwykle odporne, nadają się do smażenia wszelkiego typu mięs, ryb, warzyw i owoców morza. Ale to tylko teoria.

Patelni stalowych jest na rynku podobnie dużo, jak patelni nieprzywierających. Ale trafienie na takie, które nie zawodzą i faktycznie spełniają stawiane im bardzo wysokie wymagania, to spore wyzwanie. Nasz ekspert przez całe długie dekady sprawdził dziesiątki marek. Finalnie zostały nam patelnie belgijskiej marki Demeyere, stalowo-miedziane patelnie Falk z linii Copper Core i delikatniejsze, ale godne zaufania patelnie ze stali marki De Buyer. Czyli bardzo, bardzo niewiele, jak na to, co przewinęło się przez ręce testującego patelnie eksperta.

Stalowe patelnie po odpowiednim wygrzaniu, zwanym w sieci niezbyt fortunnie sezonowaniem, potrafią doskonale smażyć w wysokich temperaturach, bez przywierania. Oczywiście, trzeba na nich smażyć z użyciem tłuszczu.

Stalowa patelnia, podobnie jak miedziana, czy żeliwna, używana zgodnie z regułami (o czym piszemy przy każdej patelni z oferty naszego sklepu), może wytrwać w Twojej kuchni przez długie dziesięciolecia. Oczywiście, stalowe patelnie pracują z równym powodzeniem na każdym typie kuchenki.

 

patelnie miedziane, które mają w środku stal

Miedziane patelnie uważane są za jedne z najlepszych naczyń kuchennych, gdyż, najdroższe z nich, potrafią przetrwać 120-150 lat i nadal wyśmienicie działają. Mówimy świadomie o najlepszych patelniach z miedzi, których, o zgrozo, jest na rynku niewiele. W naszej ofercie znajdziesz top-topów, czyli patelnie używane przez mistrzów kuchni w najsłynniejszych restauracjach świata. Myślimy o marce Falk oraz De Buyer.

Miedziana patelnia, jak sama jej nazwa wskazuje, musi być wykonana z miedzi. I tu nie pomoże malowanie stali lub aluminium miedzianą farbą, czy pokrywanie szkieletu z jakiegoś materiału mikronami powłoki miedzianej. To nie są, nie oszukujmy się, miedziane patelnie.

Więc jeśli liczysz, że kupiłeś właśnie miedzianą patelnię za 300, czy 400 złotych, możesz się potężnie zdziwić. Po czasie wyjdzie, z czego Twoja pseudo-miedziana patelnia jest zrobiona.

Miedź jest jednym z najdroższych materiałów do tworzenia patelni. Droższym byłoby srebro. Więc nie ma co się dziwić, że koszt miedzianej patelni był i będzie wysoki. Za to dostajesz wybitne wręcz, a nieosiągalne dla innych materiałów przewodnictwo ciepła. Przy minimalnej mocy palnika tworzysz dania o smakach, jak z najmodniejszych restauracji. A przy okazji oszczędzasz niesłychane ilości energii, nawet do 60% w stosunku do patelni z innych materiałów.

Patelnie miedziane muszą mieć w środku stal, gdyż, wg europejskich przepisów, miedź nie może mieć bezpośredniego kontaktu z żywnością.

Niestety, z miedzianych patelni nie skorzystają alergicy. Miedziane patelnie, poza serią Prima Matera marki De Buyer, nie są przeznaczone na indukcję. Chyba, że użyjesz adaptera, np., stworzonego przez markę Falk.

 

patelnie żeliwne

Patelnie żeliwne cenione są powszechnie za trwałość, doskonałe przewodzenie ciepła i wybitne smaki. Bo żeliwo potrafi je wzmacniać i podbijać. Tą umiejętnością szczycą się, nade wszystko, patelnie z naturalnego żeliwa, np. niezwykle proekologicznej, cieszącej się ogromną estymą szwedzkiej marki Skeppshult. Tu, od razu zastrzeżenie. Patelnie z naturalnego żeliwa, tworzone przez tego producenta, myje się czystą, bieżącą wodą. Nie wolno używać do mycia płynów do naczyń. Dodatkowo – trzeba je odpowiednio konserwować, o czym znajdziesz informacje w naszym sklepie przy każdej patelni Skeppshult.

Druga grupa to patelnie z żeliwa pokryte warstwą szkła, które scala się z tym pierwotnym materiałem, tworząc powłokę zapobiegającą przywieraniu. Nie należy jej mylić z powłoką nieprzywierającą!

W naszej ofercie znajdziesz dużo różnorodnych form żeliwnych patelni Staub. Ten francuski producent zasłynął w świecie ze współpracy z najsłynniejszymi kucharzami z gwiazdkami Michelin’a.

Tzw. nieprzywierające patelnie żeliwne wymagają prostszej pielęgnacji. Można myć je płynem do naczyń. Oczywiście, żadne żeliwne patelnie nie mogą trafiać do zmywarki.

Oba typy patelni wykorzystasz na każdej kuchence, włącznie z indukcją. Musisz jednak wziąć pod uwagę, że, by dobrze smażyć na żeliwie, trzeba nieco wprawy i eksperymentów. Żeliwo nagrzewa się błyskawicznie i niezwykle długo trzyma ciepło. Dlatego niektórzy, działając w pośpiechu, nie potrafią na nim smażyć.

I drugie zastrzeżenie, dobre, żeliwne patelnie muszą być ciężkie. Inaczej masz prawo spodziewać się, że Twoja patelnia powstała z bardzo zanieczyszczonego, słabej jakości stopu. Efekt? Albo będzie nierównomiernie dystrybuowała ciepło, albo w samym żeliwie pojawi się tak dużo pęcherzyków powietrza, że nawet leciutki szok termiczny rozerwie patelnię.

 

W przypadku patelni stalowych, miedzianych i żeliwnych, po ich odpowiednim przygotowaniu, można płynnie przejść od zjawiska Leidenfrost’a do wytworzenia się związków Maillard’a. Ale o tym poczytasz już w innych naszych tekstach.

 

patelnie indukcyjne, czyli patelnie na indukcje

Tu od razu trzeba wyjawić prawdę dla wielu dotychczas niedostępną. Jeśli dana patelnia jest przeznaczona na indukcję, będzie też działać z innymi typami kuchenek – od ceramicznej, przez elektryczną, na gazowej kończąc. Niestety, jak pisaliśmy powyżej, ta reguła nie działa z automatu w drugą stronę. Dlatego przy każdej patelni w naszym sklepie znajdziesz ikonki wyraźnie sugerujące, na jakim typie kuchenki dana patelnia będzie działać.

 

 

Lekka patelnia to jedno wielkie nieporozumienie

Niestety, bardzo rzadko się zdarza, by lekka patelnia była stworzona z naprawdę dobrych materiałów. A jeśli jest, kosztuje dużo, czy bardzo dużo.

Patelnia musi mieć grube dno i potężne ścianki, bo poddawana jest potężnym temperaturom. Nawet na niezbyt wydajnym źródle ciepła, czy średnim palniku łatwo osiągniesz, np., 350 stopni lub więcej. Jak chuda blaszka, czy słabej jakości aluminium ma temu podołać? Jak taki materiał ma dobrze przygotować Twoje jedzenie?

Słabej jakości materiał, którego jest niewiele, nie potrafi dobrze dystrybuować ciepła. Dlatego ogromna ilość smażących skarży się, że mięso, ryby, placki, ułożone w różnych miejscach na patelni, smażą się nierównomiernie. Rdzeń źle przenosi ciepło tam, gdzie jedzenie jest niedorobione. A z drugiej strony - w innym miejscu rdzeń jest już tak rozgrzany, że wszystko się od razu przysmaża, czy przypala. Różnica temperatur na lekkiej, czyli stworzonej z niewiele wartego, cienkiego materiału patelni, może wahać się w granicach, nawet, 50 stopni Celsjusza. Jak na takim "wynalazku" smażyć?

 

Różne typy patelni

Świat patelni jest niezwykle rozbudowany, pełen specyficznych osobowości, charakterów i specjalistów. Patelnie służą, generalnie, do smażenia, a czasem i do duszenia. Zdecydowana większość, poza patelniami z drewnianym uchwytem, może trafiać do piekarnika.

Przeznaczenie każdej z patelni znajdziesz w naszym sklepie przy produktach w postaci ikonek – talerzy z jedzeniem. Wystarczy Ci rzut oka i wiesz, co przygotujesz na danym typie sprzętu.

 

Oto najpopularniejsze typy patelni, które znajdziesz w naszym sklepie:

 

 

Trzy zasady zdrowego smażenia na patelniach

Jeśli mówić o zdrowym, dietetycznym, służącym organizmowi smażeniu, nie można zapominać o trzech zasadach.

  1. Stosuj wypracowane przez specjalistów metody smażenia, a przyrządzanie mięs, ryb, czy warzyw stanie się prawdziwą sztuką. Przeczytaj nasz artykuł dotyczący reguł smażenia.
  2. Kup najlepszą patelnię, na jaką Cię w danym momencie stać.
  3. Smaż na dobrych olejach i w odpowiednich temperaturach. O nich piszemy w naszym poradniku.

 

O ile zasady 1 i 3 są coraz częściej stosowane i akceptowane przez wielu, ciągle jeszcze zakup doskonałej patelni wydaje się być problemem. Ogromna ilość gotujących nie zwraca uwagi na to, by patelnie były wykonane z bezpiecznych dla zdrowia materiałów. Sklep Prestiżowa Kuchnia stawia sobie za punkt honoru oferowanie Ci tylko takich patelni, które gwarantują bezpieczne smażenie przez wiele lat.

 

Filmy o patelniach - jako jedyni w naszej branży tworzymy materiały video

Dzięki specjalistycznej wiedzy naszego eksperta możesz zyskać naprawdę potężne wsparcie przed zakupem wymarzonej patelni. Wszystko znajdziesz w filmach, które dostępne są przy każdym sprzęcie.

Z kolei naszym Klientom oferujemy również wsparcie pozakupowe. Znamy swój sprzęt na wylot, używamy go codziennie, więc chętnie podpowiadamy, co ktoś robi nie tak, jeśli ma problem ze swoją patelnią.

 

Czytaj nasze instrukcje - dostaniesz je na e-mail po zakupie patelni

Dobór najlepszych marek i ich kultowych linii patelni był podyktowany tym, by pokazać zaangażowanym w dobre gotowanie Rodakom, że są patelnie, które wytrwają przez całe lata, czy nawet i dekady. Są patelnie, które służąc doskonaleniu kulinarnych umiejętności, pozwalają kreować perfekcyjne smaki i smażyć, dusić i zapiekać bez kompromisów.

Jednak, by patelnia służyła Ci przez długie lata, często nawet dłużej, niż przewiduje jej gwarancja, musisz stosować się do zasad jej używania. Znajdziesz je przy każdym produkcie w naszym sklepie. A, byś nie czuł dyskomfortu, gdy przyjdzie czas stanąć oko w oko z nową patelnią, po zakupie otrzymasz od nas autorską instrukcję.

 

Zdjęcia: Grupa Nas Troje