Noże Deba - idealne nie tylko do ryb

Noże Deba to jedne z najbardziej charakterystycznych ostrzy wykuwanych od wieków w Japonii, których początki giną w mrokach dziejów. Co ciekawe, nikt, poza mistrzami tradycyjnych, japońskich kuźni, nie potrafi wykuć tak perfekcyjnie ostrego i potężnego ostrza.

Noże Deba, czyli krojenie bez kompromisów

Nóż Deba służy patroszeniu i oprawianiu ryb oraz owoców morza. Jednym płynnym ruchem ten (z reguły) jednostronnie ostrzony nóż otwiera rybią tuszę, byś mógł ją sprawnie wypatroszyć i oczyścić. Dodatkowo, niezwykle ostra, a potężna klinga pomoże Ci bez użycia siły poradzić sobie z rybią głową, ogonem, czy porcjowaniem tuszy w dzwonka. Tego noża nie może zabraknąć w kuchni wędkarzy, też łowiących ryby w Norwegii.

Orientalny nóż Deba ma wiele talentów

Deba, wbrew pozorom, nie jest tylko agresywnym w formie nożem do ryb i owoców morza. Duża masa noża i perfekcyjnie ostra klinga pozwalają go wykorzystać do bardzo wygodnego krojenia i szatkowania warzyw oraz owoców. Im twardszy przeciwnik, tym Deba śmielej i sprawniej sobie z nim radzi. Deba genialnie porcjuje też mięsa bez kości. Możesz ukroić bardzo cienkie plastry albo podzielić mięso na kawałki, czy kostki.

Zaczynasz przygodę z japońskimi nożami? Chętnie będziemy Ci towarzyszyć

Jak stopnie HRC mają się do ostrości noża?

3 różne sposoby tworzenia zestawu noży. Który Ci pasuje?

Mój pierwszy japoński nóż. A może od razu zestaw japońskich noży? Sugerujemy, co wybrać