Japoński nóż szefa kuchni, zwany nożem Gyuto, Orosi, Funayuki, czy Ko-Yanagi, to najpopularniejsze w europejskiej kuchni ostrze. Co niezwykłe, w Japonii tego typu noże wcale nie cieszą się specjalną renomą. Są, wedle miłośników klasycznej, orientalnej kuchni, zbyt mało specjalistyczne. Tam liczą się noże dedykowane bardzo wąskiemu zakresowi zadań - popularne są, np., noże do sushi, czyli Sujihiki, Yanagiba, noże do warzyw - Nakiri, Santoku, Kamagata, czy noże do ryb - Deba.
Mało który z gotujących Europejczyków, czy Amerykanów wyobraża sobie kuchnię bez noża szefa kuchni, zwanego nożem kucharza, a w Japonii nożem Gyutoh, czy Gyuto. Ten nóż jest najbardziej funkcjonalny, służy do siekania, krojenia, porcjowania, szatkowania warzyw, owoców, mięs, czy ryb. Forma tego noża była udoskonalana przez tysiąclecia. W efekcie osiągnął najbardziej optymalny kształt i wielkość.
Trudno sobie wręcz wyobrazić kuchnię pasjonata prawdziwego krojenia bez noża kucharza, który wyręczy Cię w bardzo wielu czynnościach, nawet tych, wymagających większej precyzji. Nóż japoński szefa kuchni to o tyle wdzięczne ostrze, że pozwoli Ci nauczyć się różnych technik krojenia. Możesz studiować krojenie od siebie - do siebie (przypominające ruch huśtawki), z góry na dół (co kojarzy się z ruchem gilotyny). Możesz też uczyć się techniki wysokiego i niskiego krojenia (tu rzecz sprowadza się do szybkiego lub bardzo szybkiego tempa krojenia albo potężniejszych, albo niższych i niewielkich kawałków warzyw, czy owoców – stąd nazwa – wysokie i niskie krojenie).
Nóż Gyuto, czyli japoński nóż kucharza, wyśmienicie sprawdzi się też przy siekaniu ziół. Tyle tylko, że trzeba uważać na palce, bo japońskie noże są z reguły bardzo ostre.
Niezależnie od opinii ortodoksyjnych japońskich kucharzy na temat noża Gyuto, ten święci triumfy w milionach profesjonalnych i domowych kuchni całego świata. Korzystają z niego kucharze, profesjonaliści, którzy nie wyobrażają sobie gotowania bez tak funkcjonalnego noża.
Nóż kuchenny, kuty w Japonii, to połączenie wyjątkowej ostrości, trwałości i hiper specjalistycznej wiedzy na temat ostrzy, stali i jej właściwości. Dlatego też japońskie noże ze stali damasceńskiej, czy klasyczne japońskie noże kuchenne to tak bardzo pożądany sprzęt w kuchni każdego zawodowca.