Noże Yanagiba, Ko-Yanagi, Sujihiki

Noże Yanagiba są niezwykle charakterystyczne - długie, smukłe ostrza, zakończone szpicem, pozwalają bez kłopotu oddzielać skórę ryb od delikatnego mięsa. W tradycyjnej japońskiej kulturze te noże przybrały wiele nazw – Yanagi Sashimi, Ko-Yanagi, Sujihiki. Służą, przede wszystkim, do przyrządzania artystycznego sushi i sashimi.

Jedne z najstarszych form japońskich noży dla profesjonalistów

Tradycyjne noże do sushi i sashimi są jednostronnie ostrzone, dzięki czemu można nimi kroić plastry grubości 1/5 milimetra! Taki nóż w rękach wprawnego sushi-mastera, choć długi (często jego ostrze ma ponad 30 cm), potrafi zdziałać cuda. Nóż jest tak precyzyjny, że sztuka krojenia ultra cienkich plastrów, usuzukuri, staje się dostępna również miłośnikom eleganckiego porcjowania.

Noże Sujihiki, czy Ko-Yanagi, są z reguły ostrzone dwustronnie (na potrzeby Europejczyków), ale to wyraźne odstępstwo od reguły i klasyki gatunku. Niemniej, te noże też są bardzo ostre.

Noże Yanagiba - niezastąpione w kuchni wielbicieli Japonii i nie tylko

Nie musisz być mistrzem sushi, by wykorzystać potencjał długiego, perfekcyjnie ostrego noża Sujihiki. Choć taki nóż może budzić respekt, faktycznie kroi się nim doskonale. Jest idealnym przedłużeniem ręki tego, kto kocha ryby, dania rybne, czy para się sztuką przyrządzania malowniczych sushi lub sashimi. Niemniej jednak i miłośnicy europejskiej kuchni odkryją wiele przyjemności w krojeniu ortodoksyjnymi nożami. Długie ostrze perfekcyjnie sprawnie, bo jednym płynnym ruchem, wyfiletuje dużą rybę, czy potężną porcję mięsa bez kości.

Noże Yanagi Sashimi pozwalają nieustannie doskonalić swoje umiejętności. Stąd, jak zawsze podkreślamy, są prawdziwą inwestycją w lepsze gotowanie.

« 1 3
« 1 3