Japońskie noże Santoku

Co wybrać - japoński nóż kucharza, Gyuto, czy orientalny nóż Santoku? Bardzo często słyszymy takie pytanie od miłośników ostrego krojenia. Tu wszystko zależy od Twojej kuchni i preferencji kulinarnych.

Santoku - hybryda Gyuto i niewielkiego tasaka

Znany od setek lat nóż Santoku ma bardzo charakterystyczny kształt. Klinga tnąca jest niemal całkiem prosta, natomiast grzbiet noża zamyka się specyficznym łukiem. Dzięki temu mamy do dyspozycji nóż, który nieco przypomina tasak, a nieco klasyczny nóż szefa kuchni. Santoku został tak skonstruowany, by można nim było niezwykle szybko i bardzo wygodnie kroić, siekać, porcjować warzywa i owoce oraz mięsa bez kości.

Santoku - drugi nóż w Twojej kuchni

Jednak, przez fakt, że ostrze noża Santoku jest wysokie, nie zastąpi do końca bardziej poręcznego i wszechstronnego noża kucharza, który dodatkowo jest w wielu przypadkach dłuższy od noża Santoku. Nasz specjalista poleca noże Santoku jako „lewą rękę kucharza”, nóż którego nie może zabraknąć w kuchni wszystkich nałogowo krojących twarde warzywa, egzotyczne owoce, czy niewielkie porcje mięsa bez kości.

Cena
Twardość HRC
Długość ostrza