Noże uniwersalne, kute w Japonii, noszą nazwę Shotoh, Chutoh, Funayuki, Ko-Yanagi. Do tej grupy należą noże średniej długości, z reguły mierzące 13-16 cm, o smukłym ostrzu, które przypomina nieco zminiaturyzowaną wersję noża szefa kuchni.
Kłopot z nożem uniwersalnym jest taki, że, wbrew swojej nazwie, ten nóż nie będzie mógł być wykorzystany w wielu kuchennych czynnościach, jak nóż Gyuto, czyli nóż kucharza. Tym niedługim i subtelnym nożem nie da się szatkować twardych, potężnych warzyw, kroić dużych porcji mięsa, czy ryb. Owszem, ten nóż idealnie sprawdzi się przy krojeniu pomidorów na sałatkę, wędlin, serów, do porcjowania warzyw i owoców. To jego zasadnicza cecha – niektórzy go kochają, inni unikają, jak ognia.
Noże uniwersalne polecamy z reguły osobom o małych dłoniach. Dla nich tego typu noże będą bardzo poręczne i staną się jednym z ulubionych ostrzy. Zawodowi kucharze, mężczyźni o dużych dłoniach, preferują noże potężniejsze i masywniejsze oraz dłuższe. Noża uniwersalnego używają w roli noża do obierania warzyw i owoców.
Staramy się traktować kuchnię jako przestrzeń bardzo wyjątkową, a jednocześnie swojską i przytulną, przestrzeń, w której powstaje jedzenie, czyli to, co - wg nas - jest dziełem czystej kreacji. Dlatego dobieramy dla tej magicznej przestrzeni sprzęt najwyższej klasy, sprzęt wyjątkowy, często budzący albo aplauz i zachwyt, albo i podszyte podejrzeniami kontrowersje, czyli profesjonalne noże kuchenne.
Nasz specjalista z zakresu żywienia, technik i technologii kulinarnych, prawdziwy „spec od noży”, wybrał dla naszego sklepu z japońskimi nożami ostrza zupełnie unikatowe. Znajdziesz tu noże mistrza tradycyjnego rzemiosła Takeshi Saji.
Wśród zjawiskowych noży znajdziesz linię najwyższej klasy ostrzy marek Miyabi, czy Mcusta Zanmai. Proponujemy też przygodę z nożami kutymi przez 25 generację kowali – tu zaczaruje Cię marka Kasumi. A jeśli zaczynasz gotować, na pewno skuszą Cię popularne, a bardzo ładne i dobre noże Tojiro, czy Eva Solo. Z ich oferty, za naszą pomocą, stworzysz upragniony zestaw noży japońskich.
Nasz sklep z nożami oferuje też wyjątkowe japońskie noże ze stali damasceńskiej. Każdy z wybranych przez nas japońskich noży kuchennych ma to „coś” w sobie. Jedne potrafią być ostre przez całe miesiące, inne kuszą ortodoksyjnym kształtem, czy materiałem. Jeszcze inne to prawdziwe dzieła sztuki kowalskiej. Nie znajdziesz tu niczego dodanego przypadkowo. Każdy nóż ma swoją historię, swoje miejsce w nożowym panteonie. I każdy zasługuje na sporą uwagę. Wśród doskonałych japońskich noży kuchennych ze stali damasceńskiej znajdziesz ostrza, które swoją dzikością, czy pięknem skradły serca milionów gotujących na całym świecie. Nóż damasceński to dla Europejczyka jest niczym święty Graal. Poszukiwany, pożądany, a w kuchni czczony. I trudno się dziwić, bo w nożach ze stali damasceńskiej zaklęto prawdziwą pasję klastycznego, japońskiego kowalstwa.
Specjalizujemy się, nade wszystko, w japońskich nożach mistrzowskich, których ceny są, czasem, dość wysokie. Dla równowagi dodaliśmy do sklepu również noże w bardzo rozsądnych, jak na japońskie ostrza, cenach, ale zawsze są to noże wyśmienitej jakości. Znajdziesz u nas zarówno noże japońskie dla kucharzy, jak i amatorów.
W naszym sklepie – Prestiżowa Kuchnia – wyselekcjonowaliśmy najlepsze japońskie noże kuchenne, jakie udało się nam znaleźć. Ta kategoria będzie się stopniowo rozrastać, bo nasza miłość do noży jest nieskończona. Nieustannie szukamy w Japonii kuźni, które zaszczycą nas możliwością wystawiania ich produktów. Bo, trzeba Ci wiedzieć, że Japończycy, kultywujący swoje tradycyjne rzemiosło, niechętnie godzą się na współpracę z Zachodem. Trzeba im pokazać, że traktuje się nóż z należytym szacunkiem, z estymą, z jaką do dziś jest traktowany w Japonii.
Jeśli szukasz dobrego, czy doskonale ostrego noża, mamy śmiałość twierdzić, że trafiłeś tu, gdzie trafić powinieneś. Od wielu lat zgłębiamy tajniki kucia noży, doboru materiałów, typów stali, ostrzenia ich. Od 2001 roku dobieramy noże dla mistrzów kuchni, dla zawodowych kucharzy i amatorów gotowania, czy ludzi, którzy dopiero zaczynają swoją kuchenną przygodę.
Nie dość na tym – przetestowaliśmy każdą linię noży, którą znajdziesz w naszym sklepie. Wiemy, jak kroją, jak trzyma się je w dłoni, co potrafią, jak je ostrzyć. I chętnie dzielimy się swoją wiedzą, by jak największa grupa miłośników gotowania miała szansę przeżyć przygodę życia z japońskimi nożami.
Japońskie noże kute są z różnorodnych typów stali wysokowęglowych, stąd warto wiedzieć, jak sobie z nimi radzić, jak je ostrzyć i konserwować. O tym wszystkim przeczytasz w naszych artykułach, albo dowiesz się w czasie rozmowy z naszym specjalistą.