Noże uniwersalne

Noże uniwersalne, kute w Japonii, noszą nazwę Shotoh, Chutoh, Funayuki, Ko-Yanagi. Do tej grupy należą noże średniej długości, z reguły mierzące 13-16 cm, o smukłym ostrzu, które przypomina nieco zminiaturyzowaną wersję noża szefa kuchni.

Japońskie noże uniwersalne i ich ograniczenia

Kłopot z nożem uniwersalnym jest taki, że, wbrew swojej nazwie, ten nóż nie będzie mógł być wykorzystany w wielu kuchennych czynnościach, jak nóż Gyuto, czyli nóż kucharza. Tym niedługim i subtelnym nożem nie da się szatkować twardych, potężnych warzyw, kroić dużych porcji mięsa, czy ryb. Owszem, ten nóż idealnie sprawdzi się przy krojeniu pomidorów na sałatkę, wędlin, serów, do porcjowania warzyw i owoców. To jego zasadnicza cecha – niektórzy go kochają, inni unikają, jak ognia.

Japońskie noże uniwersalne odpowiednie dla osób o niewielkich dłoniach

Noże uniwersalne polecamy z reguły osobom o małych dłoniach. Dla nich tego typu noże będą bardzo poręczne i staną się jednym z ulubionych ostrzy. Zawodowi kucharze, mężczyźni o dużych dłoniach, preferują noże potężniejsze i masywniejsze oraz dłuższe. Noża uniwersalnego używają w roli noża do obierania warzyw i owoców.

Cena
Twardość HRC
Długość ostrza
« 1 3 4
« 1 3 4